Το ξενοδοχείο Ζήσης, λόγω της θέσης του στο χωριό Αρίστη, αποτελεί το ιδεώδες ορμητήριο για να επισκεφθεί κανείς τα πολυάριθμα φυσικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία και αξιοθέατα του Ζαγορίου, όπως επίσης και άλλων γειτονικών περιοχών. Ο Βίκος θεωρείται το βαθύτερο και μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη και αποτελεί ένα μαγευτικό και μεγαλοπρεπές αξιοθέατο.
Στους πρόποδες του 1350 μ. ύψους ανατολικού του τοίχους, ξεπηδούν οι πηγές του σμαραγδένιου Βοϊδομάτη.Το Πάπιγκο, ένα από τα πιο όμορφα, για το τοπίο και την αρχιτεκτονική του, χωριά του Ζαγορίου, είναι 10 λεπτά οδικώς από το ξενοδοχείο μας. Υπάρχουν πάνω από 60 πέτρινα γεφύρια στην περιοχή, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά στο χωριό Κήποι.
Το Ζαγόρι είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης για την άγρια ζωή που φιλοξενεί. Κυρίως δε για την πλούσια και σπάνια άγρια χλωρίδα της, με ένα πρωτόγνωρο αριθμό από 1750 είδη να έχουν καταγραφεί στα όριά της, 50 από τα οποία ορχιδέες. Υπάρχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία από άγρια ζώα όπως οι καφετιές αρκούδες, τα αγριοκάτσικα, αρκετά αρπακτικά πουλιά, οι βίδρες.
Τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί και να ανακαλύψει κανείς στο Ζαγόρι είναι κυριολεκτικά αμέτρητα. Το ξενοδοχείο μας διαθέτει σε όλους τους πελάτες του που το επιθυμούν και διαθέτουν λογαριασμό Google, χάρτη στην πλατφόρμα της Google Maps με πληθώρα πληροφοριών και σημείων ενδιαφέροντος για την περιοχή και δυνατότητα πλοήγησης σε smarphone ή tablet. Ο χάρτης ενημερώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς από τον Ζαγορίσιο φωτογράφο Κώστα Ζήση.
Χτίστηκε το 1579 (κατά τον Ι. Λαμπρίδη) ή το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο και το αγιογράφησε ο μοναχός Παρθένιος το έτος 1673. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο στα έγκατα του τεράστιου βράχου που υψώνεται δίπλα ακριβώς στο Βοϊδομάτη. Η Μονή, υπήρξε ένα είδος φεουδαρχικού ιδρύματος με μεγάλη περιουσία σε γή και κοπάδια που υποστηριζόταν από ολόκληρα χωριά εργατών και έπαιξε το ρόλο ενός προστάτη της Αρίστης και των γύρω χωριών, στηρίζοντας σχολεία και απόρους.
Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα για να συνδέσει το Βραδέτο με το Καπέσοβο καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Έχει μήκος 1500 μ και 1100 σκαλοπάτια και προσελκύει πολλούς πιστούς της πεζοπορίας.